Tarm-hjerne-aksen: Slik virker tarmen på hjernen

Vi har alle opplevd gode eller vonde magefølelser. Som sommerfugler i magen, når vi er nervøse. Men har du noen gang tenkt over at disse følelsene faktisk kan påvirke kroppen?

Når tarm og hjerne snakker 

Som i alle forhold er kommunikasjon alfa og omega, og kroppens to største organer er tett knyttet sammen på en rekke måter for å sikre kommunikasjon. Via milliarder av nevroner og nevrotransmittere i hjerne og tarmen styres både følelseslivet, appetitten og vår fysiske helsetilstand i et konstant teamwork. 

Så når det oppstår skader eller endringer i hjernen, kan dette også endre tarmfunksjonen vår – og motsatt kan endringer i tarmfloraen skape ubehag.

Men noe av det viktigste vi kan gjøre for både tarmen, er å skape en sunn bakterieflora i tarmen.

Probiotiske melkesyrebakterier
Syrnet melk og yoghurt er gode kilder til probiotika.

Snacks for både tarm og hjerne 

Noe av det beste for tarmfloraen din er å sørge for å spise både pre- og probiotika i gode mengder, og det får du gjennom matvarer som hjelper tarm-hjerne-aksen:

  • Omega-3. Disse fettsyrene finner du i fet fisk, men også i store mengder i menneskehjernen. Omega-3 kan øke mengden gode bakterier i tarmen
  • Fermentert mat som yoghurt, kefir, surkål og ost inneholder sunne mikrober, som for eksempel melkesyrebakterier. Fermentert mat har vist seg å endre hjernens aktivitet. 
  • Fiberrik mat som fullkorn, nøtter, frø, frukt og grønnsaker inneholder alle prebiotiske fibre som er bra for tarmbakteriene – prebiotika kan redusere mengden stresshormon.
  • Polyfenol-rik mat: Kakao, grønn te, olivenolje og kaffe inneholder alle polyfenoler – plantekjemikalier som fordøyes av tarmbakteriene. Polyfenoler øker mengden sunne tarmbakterier og kan også forbedre din kognitive funksjon.
  • Tryptofanrik mat som kalkun, egg og ost. Tryptofan er en aminosyre som omdannes til serotonin, som styrer tarmbevegelsene dine. 

I denne nyttige artikkelen kan du lese mer om pre- og probiotika i kostholdet ditt!

En akse for psykisk og fysisk helse

Millioner av nerver og nevroner, nevrotransmittere og andre kjemikalier som produseres i tarmen, påvirker altså samspillet mellom hjerne og tarm – fra følelsesliv til appetitt og noe så grunnleggende som tarmbevegelser.

Sørg for et riktig kosthold, gjerne kombinert med et skreddersydd kosttilskudd for balansert tarm. BioBalance inneholder blant annet virkestoffer som kan bidra med prebiotisk effekt, og skaper harmoni i fordøyelsessystemet. 

Magisk for mage og tarm.

Blæretang kan bidra til sunn tarmhelse og fordøyelse, løvetann bidrar til gastrointestinal velvære med sin prebiotiske effekt, artisjokk bidrar til et normalt fordøyelsessystem, Triphala kan bidra til å aktivisere fordøyelsen, Terminalia Belerica kan bidra til å vedlikeholde slimhinnen i fordøyelseskanalen, Emblica Officinalis kan bidra til en sunn fordøyelseskanal og Tamarind kan bidra til en mer behagelig fordøyelse.

Prøv BioBalance i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.