Flatulens: Derfor bør du slippe prompen fri

Promp, eller flatulens som vi også kaller det, er rikelig avgang av tarmgass fra endetarmsåpningen. Overdreven luft i magen kan være svært sjenerende for den som er rammet, spesielt hvis det følger med lyd eller lukt.

Visste du at en gjennomsnittlig promp kan ha en lydstyrke på 80 dB?

Det tilsvarer lydnivået fra en travel sentrumsgate. Til sammenligning ligger en alminnelig samtale på rundt 65 dB, noe som betyr at prompen sjelden går ubemerket hen. Tvert imot kan den skape grimaser for tilhørere og være særdeles pinlig for den som forårsaker ulyden.

Den største prompen, eller flatusen, kan for øvrig ha en hastighet på 11 km/t. 

I denne artikkelen får du alt du trenger å vite om flatulens, og vi gir deg også rådene for å unngå mye luft i magen. Ikke minst forklarer vi hvorfor du bør unngå å stenge vinden inne.

Les også: 17 ultimate råd mot luft i magen

Hva er flatulens?

Flatulens er en normal og naturlig fysiologisk prosess i kroppen. Tarmgass oppstår som følge av nedbrytning av næringsstoffer i tykk- og tynntarmen, og da særlig karbohydrater. 

Vi bruker først betegnelsen flatulens når gassmengden er stor og lukten ubehagelig. 

Det er vanlig å slippe ut rundt 100 milliliter gass per time. 

En promp dannes hovedsakelig av karbondioksid, oksygen, nitrogen, hydrogen og noen ganger metan. Sistnevnte forårsaker den vonde lukten. 

flatulens tarmgass
Det passerer 30 liter gass gjennom tarmsystemet hvert døgn, men bare en liten andel slippes ut som promp

Den intense følelsen du kjenner i forkant av en promp, skyldes dermed gass som er fanget i tarmen. Siden denne gassen ikke har annen rømningsvei enn ut av endetarmsåpningen, bygger den seg opp med økende trykk hvis du holder igjen, og dette kan i sin tur gi ubehag.

Les også: 12 effektive tips mot oppblåst mage

Den andre måten å kvitte seg med gass på, er for øvrig gjennom raping (eruktasjon).

Men mens raping oppstår som frigjøring av gass i øvre mage og spiserøret, oppstår flatulens i den nedre mage- og tarmkanalen.

Merk at overdreven luft fra endetarmsåpningen kan skyldes irritabel tarm eller intoleranse mot enkelte matvarer. Lenger ned skal vi se på matvarer som ofte er triggere for tarmen.  

Hvor mye fising er normalt?

Det er helt normalt, og til og med sunt, å slippe en fis regelmessig. Men overdreven luft fra tarmen kan være tegn på et fordøyelsesproblem eller at du spiser feil. 

En god balanse i magen er avhengig av et variert kosthold bestående av både proteiner og fiberrik mat som frukt og grønnsaker. Sistnevnte kan i og for seg også forårsake regelmessig tarmgass, men de hjelper med å skape en sunn balanse av magebakterier. 

Det er vanlig å prompe rundt 15-20 ganger om dagen, og det er ingen forskjell mellom menn og kvinner. De fleste promper er luktfrie og opptrer som såkalte smygere

Likevel er det vanligere at kvinner holder mer inne, noe som kan gi oppblåst mage. Menn er ofte mer tilbøyelige til å slippe en fis uten å bry seg like mye. Imidlertid viser studier at kvinners promp er mer illeluktende enn hos menn.

Ifølge studien fant man at menn hadde en svovelkonsentrasjon på 0,59 i hver fjert, mens det ble registrert rundt 1,77 hos kvinner. 

Mengden varierer uansett på individnivå, og styres av en rekke faktorer slik som kostholdet. Noen slipper en fis en håndfull ganger daglig, andre opp til 40 ganger. 

promp
En kvinnelig promp skal visstnok inneholde mer svovelkonsentrasjon og dermed lukte mer

Ikke hold igjen en promp

Selv om det er god skikk og bruk å holde gassen inne i sosiale lag, er det ikke lurt å krampholde over tid. Tarmgassen inneholder nemlig næringsstoffer som vi trenger, inkludert nitrogen, karbohydrater, hydrogen, metan og svovel. 

Mesteparten av luften er altså næringsstoffer som er byggeklosser for kroppen. De tas opp i blodet, og uten tarmgass hadde vi faktisk ikke overlevd!

Hvert døgn passerer 30 liter gass gjennom tarmsystemet. Av dette lekker 2,5 liter ut av endetarmsåpningen. 

For øvrig skiller vi mellom det som kalles geriljapromp, en type som dunster mye, og de mer bråkete prompene som er mer eksplosive, men ikke nødvendigvis lukter så mye. 

Hvordan unngå å prompe?

Regelmessig flatus er altså både sunt og viktig. Men blir det for vindfullt, kan det bli plagsomt og ikke minst sjenerende for den det gjelder.

Nedenfor får du derfor noen gode råd for deg som sliter med flatulens:

1. TA DEG GOD TIL TIL Å SPISE. Det meste av gassen som dannes i kroppen skyldes svelget luft. Du kan ikke unngå å svelge luft, men hvis du spiser fort, svelger du mer luft enn hvis du spiser sakte. Det er altså ikke lurt å spise på farten.

2. DROPP TYGGEGUMMI. De som tygger tyggis gjennom dagen, svelger mer luft enn de som ikke gjør det. Er du urolig for dårlig ånde, kan du forsøke sukkerfri mynte. Også friskt munnvann kan bidra til å redusere bakterier som forårsaker vond pust.

3. BEGRENS MAT SOM STIMULERER TARMGASS. Spesielt karbohydrater er ofte syndere når det kommer til gassdannelse, siden de lett gjærer i tarmen. Du bør unngå bønner, kål, brokkoli, hele korn, sorbitol, løk og frukt. Dessuten alle meieriprodukter, inkludert melk og ost. Også poteter, pasta, hvete og mais kan forårsake tarmgass.

Mange har dessuten nytte av en lav-FODMAP-diett

4. UNNGÅ BRUS, ØL OG ANDRE KYLLSYREHOLDIGE DRIKKER. Luftboblene i kullsyren er spesielt kjent for å føre til rap, men noe av denne luften kan også nå fordøyelseskanalan og dermed finne veien videre ut av endetarmsåpningen. Erstatt heller kullsyreholdig drikke med vann, te, vin eller sukkerfri juice.

5. PRØV ET KOSTTILSKUDD. BioBalance inneholder 7 virkestoffer med effekt på mage- og tarmhelse, samt fordøyelsen din. Blæretang kan bidra til sunn tarmhelse og fordøyelse, løvetann kan bidra med prebiotisk gastrointestinal effekt, artisjokk bidrar til et normalt fordøyelsessystem, Triphala kan bidra til å aktivisere fordøyelsen, Terminalia Belerica kan bidra til å vedlikeholde slimhinnen i fordøyelseskanalen, Emblica Officinalis kan bidra til en sunn fordøyelseskanal og Tamarind kan bidra til en mer behagelig fordøyelse.

Prøv BioBalance i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.

Kilder: