Er FODMAP-dietten riktig for DIN mage?

De siste årene har betegnelsen FODMAP trendet i diskusjoner rundt mageproblemer, og du kjenner kanskje noen som har prøvd den selv med gode resultater. 

Men hva er FODMAP-dietten, og hvem kan den egentlig hjelpe?

Så mange som 2 av 5 opplever ulike mageproblemer på ukentlig basis. Det er kanskje også derfor nye trender og oppdagelser innen behandling av mage- og tarmproblemer blir mye omtalt og raskt kan vinne popularitet:

Alle ønsker jo å endelig finne løsningen som hjelper, og for mange har et kosthold basert på lavt inntak av FODMAP vist seg å hjelpe!

.

Men hva er FODMAP?

FODMAP står for Fermenterbare Oligosakkarider, Disakkarider, Monosakkarider og Polyoler, og er et felles begrep på en gruppe karbohydrater som er vanskelige å bryte ned i tynntarmen, og som går over i tykktarmen hvor de i stedet brytes ned ved gjæring (fermentering). Noen personer opplever fordøyelsesproblemer etter å ha spist disse karbohydratene, og får symptomer som:

  • Kramper
  • Lettere forstoppelse
  • Oppblåsthet i magen
  • Gass og flatulens

Dette er ubehag som mange av oss kan oppleve og som vi skylder på kostholdet – men spesielt personer med diagnosen irritabel tarm har opplevd bedring ved å bytte til en diett med lavt inntak av FODMAP.

Tips: I denne artikkelen kan du lese mer om 17 gode råd mot oppblåsthet, gass og flatulens!

Og hva er FODMAP-dietten?

Når folk snakker om FODMAP-dietten betyr det vanligvis en diett med innhold av lite FODMAP (en gruppe tungt fordøyelige karbohydrater/sukkerarter som kan forårsake tarmbesvær). 

Dette er en spesialdiett utformet for å hjelpe personer med irritabel tarmsyndrom (IBS) og/eller tynntarmbakteriell overvekst (SIBO), slik at de lettere kan kartlegge og finne ut nøyaktig hvilke matvarer som er problematiske, og hvilke matvarer som reduserer symptomene.

En FODMAP-diett er derfor en midlertidig spiseplan som er veldig restriktiv, og som bør utføres i samsvar med en lege for å sikre at du får i deg det kroppen trenger. 

Dietten forløper i 3 trinn:

  1. Du stopper å spise visse matvarer med høy FODMAP-verdi i 4-6 uker.
  2. Så gjeninnfører du en og en matvare omtrent hver tredje dag, for å se om den forårsaker symptomer, og om du faktisk bør unngå denne på lang sikt.
  3. Og når du har funnet ut hvilke matvarer som skaper problemer, kan du unngå eller begrense inntaket av disse – men ellers spise som normalt igjen. 

Selv om noen kan oppleve vekttap ved denne kostholdsendringen, er det veldig viktig å huske på at dette ikke er en slankekur, men en diett for å lindre fordøyelsesproblemer. Spis derfor så normalt som mulig i etterkant – kroppen har godt av et variert kosthold.

FODMAP-dietten starter med en pause fra alle matvarer med høye verdier.
I starten bør du kutte alle matvarer med høy FODMAP i noen uker. Det kan være krevende, så snakk med legen din.

Hvilke matvarer har høy eller lav FODMAP?

Vi er alle ulike, og det varierer hvilke matvarer som utløser plager, men personer med IBS- eller SIBO-symptomer bør generelt unngå matvarer med høye FODMAP-verdier som: 

  • Bønner og linser
  • Melk, yoghurt og iskrem
  • Hvetebaserte produkter som frokostblandinger, kjeks og brød.
  • Visse grønnsaker som artisjokker, asparges, hvitløk, løk.
  • Frukt som epler, kirsebær, pærer og fersken.

Men heller bygge kostholdet på disse matvarene:

  • Kjøtt, egg
  • Mandelmelk.
  • Fete oster som for eksempel brie, feta, camembert eller cheddar.
  • Quinoa, havre eller ris er gode korntyper.
  • Grønnsaksarter som poteter, tomater, aubergine, squash og agurk.
  • Gode frukttyper er også druer, jordbær, ananas, blåbær og appelsin.

Bør egentlig alle kutte FODMAP i kostholdet sitt?

En del av oss opplever ubehag når vi spiser tungt fordøyelige karbohydrater, og det er anslått at om lag 10-15 % av befolkningen har symptomer på irritabel tarmsyndrom (flere kvinner enn menn). Mange av disse opplever at det hjelper å legge om kostholdet og spise færre FODMAP-matvarer, men utfordringen er da å få i seg nok og riktig mengde næringsstoffer. 

Derfor er ikke dette en diett som hjelper eller er sunn for alle. Sjekk først med fastlegen eller en klinisk ernæringsfysiolog, før du gjør de store endringene i kostholdet og prøver en lavFODMAP-diett. 

Men uansett kan det være det smart å ta et daglig kosttilskudd som balanserer mage og tarm: BioBalance inneholder 7 virkestoffer som bidrar til sunn tarmhelse og et normalt fordøyelsessystem – og passer for de mange som ikke lider av irritabel tarm eller tynntarmbakteriell overvekst, men likevel opplever ubehag. Kosttilskudd skal ikke erstatte variert kost, medisiner, og kan ikke lindre plager forbundet med sykdom.

Blæretang kan bidra til sunn tarmhelse og fordøyelse, løvetann kan bidra med prebiotisk gastrointestinal effekt, artisjokk bidrar til et normalt fordøyelsessystem, Triphala kan bidra til å aktivisere fordøyelsen, Terminalia Belerica kan bidra til å vedlikeholde slimhinnen i fordøyelseskanalen, Emblica Officinalis kan bidra til en sunn fordøyelseskanal og Tamarind kan bidra til en mer behagelig fordøyelse.

Prøv BioBalance i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.