17 ultimate råd mot luft i magen

Det er ikke uvanlig at det oppstår luft eller gass i magen når tarmen bryter ned bakterier i tykktarmen. Det kan være ekstremt ubehagelig, og føre til blant annet kramper, hevelse og oppblåsthet i magen.  

I de fleste tilfeller er problemet helt ufarlig, og gass passerer som regel gjennom tarmen 13 til 21 ganger i løpet av en dag.

I denne artikkelen har vi samlet 17 triks for å kvitte seg med luft i magen.

1.  Slipp lufta løs

Hvis du prøver deg på å holde på lufta kan det bare gjøre vondt verre. Det kan føre til oppblåsthet, ubehag og smerte. Slipp lufta ut, for å unngå disse symptomene. 

2. Ikke vent med dobesøket

Det å gå på do og avlaste tarmen kan i seg selv hjelpe mot luft i magen. En god avføring kan frigjøre gass som har samlet seg i tarmene. 

3. Tygg ekstra godt

Et triks for å redusere mengden luft i tarmen, er å spise maten langsomt. Tygg gjerne hver matbit opptil 30 ganger. Da hjelper du kroppen med fordøyelsen og samtidig forhindrer du mye luft. Forsøk å sitte i ro når du spiser. Å spise samtidig som du er i bevegelse vil gjøre tarmsystemet enda mer urolig. 

4. Dropp tyggegummien

Det som skjer når du tygger tyggegummi, er at du samtidig også svelger luft, noe som kan forårsake vind i systemet. Dessuten inneholder sukkerfri tyggis kunstige søtningsmidler, som i seg selv kan forårsake oppblåsthet og gass. 

5. Hva med sugerør?

Hvis du befinner seg på restaurant og får utlevert sugerør, kan du gjøre lurt i å legge det bort for tarmens skyld. Når du drikker gjennom sugerør svelger du samtidig store mengder luft. 

Men det samme kan også skje om du drikker direkte fra en flaske, avhengig av flaskens størrelse og form. 

Be heller om å få et eget glass. 

6. Røykens ringvirkninger 

Røyking har i seg selv mange negative ringvirkninger, og enten du røyker vanlig sigarett eller en elektronisk sigarett, så fører røyking til at luft kommer inn i fordøyelseskanalene. 

Enda en god grunn til å stumpe røyken. 

7. Dropp kullsyren 

Kullsyreholdige drikker som Farris og brus etterlater seg mye gass i magen. Dette kan føre til oppblåsthet og ubehag. Prøv drikkevarer uten kullsyre hvis du er plaget med mye luft i magen. 

8. Matvarer som gir luftplager

Prøv å unngå mat fra denne listen hvis du har irritabel tarm:

  • Kunstige søtningsmidler som aspartam og sorbitol
  • Brokkoli, kål og blomkål
  • Meieriprodukter
  • Hvitløk og løk
  • Fettrike matvarer
  • Belgfrukter som bønner, erter og linser
  • Svisker 
  • Sterkt krydret mat

Bruk gjerne en matdagbok for å se hva som utløser mest luft. Mange tyr dessuten til en FODMAP-diett for å skape bedre forhold i magen.

FODMAP er en samlebetegnelse for ulike grupper av tungt fordøyelige karbohydrater. 

Matdagbok luft i magen
Skriv gjerne ned det du spiser for å finne ut hva som skaper luft i magen

9. Kaffe eller te?

Koffein er et sentralstimulerende stoff, og kan gjøre deg dårlig i magen. Te laget av anis, kamille, ingefær eller peppermynte er derimot et utmerket alternativ. 

10. Fennikelfrø

Dette er en eldgammel løsning for å forhindre storm i tarmsystemet. Tygg en teskje fennikelfrø for magens skyld. 

PS: Unngå fennikel hvis du er gravid eller ammer. 

11. Peppermynte for magen

Kapsler med peppermynteoljer har lang tradisjon for å virke mot oppblåsthet, lettere forstoppelse eller gassansamling. Studier viser at de kan ha positiv effekt

Tester på laboratorier viser at peppermynteolje får glatt muskulatur i fordøyelseskanalen til å slappe av.

For å unngå ugunstig virkning på lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken, bør du ta peppermynteolje i kapsler som løser seg opp lenger nede i fordøyelseskanalen. 

12. Legg noe varmt på magen

Et tips er å plassere en varmtvannsflaske eller varmepute på magen hvis du har mye luft. Varmen får muskulaturen i tarmen til å slappe av, og gassen får hjelp til å bevege seg gjennom tarmsystemet. 

Varme kan dessuten lindre ubehaget i magen. 

13. Tilsett litt eplecidereddik i vann

Eplecidereddik hjelper til i produksjonen av magesyre og fordøyelsesenzymer. Det kan bidra til å lindre ubehag i magen raskt. 

Tilsett en spiseskje eddik i et glass kaldt vann og drikk før måltidet. Dette for å forhindre gass og oppblåsthet. 

Husk å skylle munnen med vann etterpå, da eddik ikke er så heldig for tannemaljen. 

14. Trening mot luft 

Enkelte skånsomme øvelser får musklene i tarmen til å slappe av. Det igjen får gass til å flyte smidigere gjennom fordøyelsessystemet. 

Å gå eller gjøre yoga etter et måltid er spesielt gunstig. 

15. Trekk pusten fra magen

I enkelte tilfeller kan det å trekke inn for mye luft øke gassmengden i tarmene. Men noen dype pusteteknikker kan bidra til å lindre ubehaget i magen som er knyttet til mye luft. 

16. Les etiketten

Gjør det til en vane å lese etiketten på matvarene du kjøper. Opplever du for eksempel luft i magen av meieriprodukter, kan det være at du har laktoseintoleranse. 

Vær oppmerksom på hva du spiser, og prøv i så fall varianter med lite laktose. 

Husk dessuten at visse ufordøyelige karbohydrater i sukkerfri mat kan føre til økt gass.

17. Gi magen riktig kosttilskudd

Et kosttilskudd som BioBalance inneholder en rekke ingredienser som er viktig for god tarmhelse, blant annet blæretang kan bidra til sunn tarmhelse og fordøyelse, løvetann kan bidra med prebiotisk gastrointestinal effekt, artisjokk bidrar til et normalt fordøyelsessystem, Triphala kan bidra til å aktivisere fordøyelsen, Terminalia Belerica kan bidra til å vedlikeholde slimhinnen i fordøyelseskanalen, Emblica Officinalis kan bidra til en sunn fordøyelseskanal og Tamarind kan bidra til en mer behagelig fordøyelse. 

Prøv BioBalance i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.