Fordøyelse – dette MÅ du vite

Det er mange tabuer rundt det som skjer i kroppens nedre deler. Fordøyelsesproblemer, gasser, lite lekre lyder og hyppige toalettbesøk er ikke noe vi snakker høyt om. Men det burde vi gjøre:

Det er virkelig mange som sliter med disse ubehagene – men når du har problemer med fordøyelsen, er det også viktig å forstå hvordan kroppen virker. 

Fordøyelsessystemet hos mennesket er nemlig utrolig fascinerende, komplisert og avansert.
Men også sårbart.

Fordøyelsesprosessen på 1-2-3:

Fordøyelsen er rett og slett måten magetarmkanalen henter næringsstoffer til kroppen, og samtidig endrer mat kroppen ikke trenger til avfall. 

Dette skjer gjennom ren kjemi! 

1. Første trinn i fordøyelsen skjer når du tygger maten. Spytt setter i gang hele prosessen, ved å gjøre maten om til en bløt masse vi kaller bolus. Spyttet gjør bolusen lett å svelge – og den sklir ned spiserøret og passerer nedre lukkemuskel. 

Slik havner den i magesekken, hvor det frigjøres saltsyre. Denne sterke syren bryter ned maten, og bolusen ender som en suppeliknende masse vi kaller kymus.

2. Kymus-massen passerer så gjennom magesekkens lukkemuskel (pylorus) og ned i tolvfingertarmen (duodenum) som er første del av tynntarmen. Enzymer fra bukspyttkjertelen, leveren og galleblæren bryter igjen ned kymus til enda mindre elementer, som lettere kan hentes ut av tarmen og inn i kroppen. 

Innsiden av tynntarmen er kledd med en sterk, foldet slimhinne og små, små tarmtotter. Og det er gjennom disse tottene at fordøyd mat overføres til blodet og alle næringsstoffer og vitaminer blir hentet ut!

3. Kymusen reiser gjennom opp til den syv meter lange tynntarmen, før den passerer ileocøkal-klaffen og endelig havner i tykktarmen. Denne ufordøyde kymusen oppfattes nå som avfall av kroppen, og blir stadig fastere etter hvert som den passerer gjennom tykktarmen: Vann blir kontinuerlig dradd ut fra avfallet. Og til slutt ender alt opp som avføring i siste del av tykktarmen, eller det vi kaller endetarmen. Nå kan hjernen gi signal om at avføringen skal trykkes ut av kroppen. 

Bedre fordøyelse

Men hvordan får du en super fordøyelse?

Fordøyelsen din påvirkes av maten du spiser og livet du lever, og reglene er enkle for å få en sunn, regelmessig og behagelig fordøyelse.Den vanligste årsaken til problemer med fordøyelsen er en ugunstig livsstil. 

 1. Spis mindre fett. Det kan bremse fordøyelsesprosessen.
 2. Men spis rikelig med fiber. Ulike fibertyper påvirker også fordøyelsessystemet på ulike måter – derfor er det viktig å få i seg de fibertypene som er løselige i vann og de som ikke er vannløselige. Et kosthold med hvetekli, hele korntyper, og mye grønnsaker, OG vannløselige fibre fra for eksempel nøtter, frø og belgfrukter er ideelt for fordøyelsen.
 3. Få i deg både prebiotika og probiotika. Probiotika er de sunne bakteriene som naturlig er til stede i fordøyelseskanalen. Prebiotika er næringen disse bakteriene trenger. 
 4. Drikk store mengder! Men helst vann. Det hjelper fordøyelsessystemet med å takle fett og vannløselige fibre. 
 5. Tren! Når du setter kroppen i aktivitet setter du også fart på matens reise gjennom fordøyelsessystemet.

Men kan kosttilskudd hjelpe fordøyelsen?

For mange kan det være gunstig å ta et skreddersydd kosttilskudd for mage og tarm. BioBalance tilfører for eksempel kroppen syv aktive virkestoffer med effekt på mage og tarm, som kan hjelpe med å bidra til en sunn mage. 

Disse er:

 1. Ekstrakt fra løvetann bidrar til gastrointestinal velvære ved sin preboitiske effekt
 2. Blæretang kan bidra til sunn tarmhelse og fordøyelse. 
 3. Artisjokk kan bidra til å opprettholde et normalt fordøyelsessystem 
 4. Triphala kan bidra til å aktivisere fordøyelsen. 
 5. Terminalia belerica bidrar til å vedlikeholde den viktige slimhinnen i fordøyelseskanalen.
 6. Emblica officinalis bidrar til sunnhet for fordøyelseskanalen. 
 7. Tamarind bidrar til en mer behagelig fordøyelse.

For deg som sliter med ubehag forbundet med fordøyelsen kan BioBalance være en enkel og effektiv løsning på noe som gjør hverdagen komplisert og urolig. 

Prøv BioBalance i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.