12 effektive tips mot oppblåst mage

Det er ikke uvanlig at magen slår seg vrang, og de fleste opplever på et eller annet tidspunkt oppblåst mage. Men du kan enkelt redusere ballongmage med fysisk aktivitet, kosttilskudd og massasje. 

Med noen livsstilsendringer kan du forhindre oppblåst mage en gang for alle. 

Når du har mye luft i magen ser magen større ut enn vanlig, og du føler deg gjerne mett og har en følelse av at det strammer rundt magen. Det er ømt og vondt. 

Det skyldes gjerne opphopning av gass i mage- tarmkanalen, som strekker seg fra magesekken via tynntarmen, tykktarmen og endetarmen. 

I denne artikkelen tar vi for oss råd med teknikker for å raskt og effektivt gjør magen blid igjen og få ut luft i magen. Og så ser vi på hvordan du kan reduserer oppblåsthet og bli kvitt luft i magen på lang sikt. 

Men først litt om bakgrunnen:

Hvorfor er jeg så oppblåst i magen?

Oppblåsthet eller treg mage oppstår ofte rett etter et måltid. 

  • Årsaken kan være fordøyelsesproblemer som treg mage, matallergi eller intoleranse. Når det som egentlig skal ut, i stedet setter seg i tykktarmen, kan det føre til oppblåsthet og følelse av ubehag. 

Dessuten kan overflødig gass oppstå bak selve avføringen, noe som bare gjør vondt verre. 

  • Men kostholdet ditt har også sitt å si: For mye kullsyreholdig drikke, salt eller sukker og manko på nok fiber kan også gjøre magen større enn vanlig. 
  • Noen kvinner opplever også oppblåsthet i forbindelse med hormonelle forandringer som rett før eller i løpet av menstruasjonen. 

Men ved hjelp av de 15 tipsene under, kan du kvitte deg med oppblåst mage raskt:

1. Gå en tur

Fysisk aktivitet kan få tarmene til å bevege seg, og det kan frigjøre overflødig gass og avføring. Det er spesielt viktig å sette tarmene i bevegelse hvis du føler deg lettere forstoppet. 

Ta en runde i nabolaget for å lindre gasstrykk.

2. Et varmt bad

Varmt vann kan lindre ubehag i magen. Avspenning kan i seg selv redusere stressnivået i kroppen, og redusere oppblåsthet i mage- tarmkanalene.

3. Yoga for magen

Enkelte yogastillinger er svært effektive for å frigjøre overflødig gass i mage- og tarmkanalen. 

Dette gjelder spesielt Child Pose, som strekker både rygg og hofter.

Oppblåst mage yoga
Child pose er effektiv teknikk for å spenne av magen

Du kan også prøve Glad Baby-stilling (Ananda Balasana). Her ligger du på ryggen og tar tak i tærne dine. Den åpner hoftene, lysken og brystet og lindrer ubehag i korsryggen. 

4. Øk inntaket av fiber

Fiber kan forhindre lettere forstoppelse og oppblåsthet. Det er ikke uvanlig at vi får i oss for lite fiber. I USA får for eksempel bare 5 prosent i seg nok fiber hver dag.

Anbefalt daglig mengde er 25 gram for kvinner og 38 gram for menn. 

Men pass på å ikke overdrive. Hvis du brått begynner å øke fiberinntaket ditt, kan det føre til enda mer gass og oppblåsthet. 

Hold deg helst under 70 gram fiber daglig. 

5. Bytt ut brus med vann

Kullsyreholdige drikker inneholder gass som kan bygge seg opp i tarmen. Karbondioksid i boblevann kan nemlig forårsake ballongmage. 

Ikke minst kan sukker eller kunstige søtningsmidler forårsake det samme. Mer gass og mer oppblåsthet. 

Du kan unngå dette problemet med rent drikkevann. Vann i seg selv kan være bra mot treg mage.

6. Bli mer aktiv

Fysisk aktivitet og trening kan sette fart på magen og lette på gass i tykktarmen. Dessuten frigjør trening natrium fra kroppen gjennom svette, noe som kan lindre vannretensjon (vann i kroppen).

Drikk rikelig med vann før og etter trening for å holde deg hydrert, ettersom dehydrering kan gjøre treg mage verre. 

7. Kosttilskudd for mage og tarm

Velg et godt tilskudd som BioBalance for magen. Pass på at det inneholder ingredienser som er viktig for god tarmhelse. Eksempel på dette er  blæretang og ekstrakt fra triphala.

8. Spis regelmessig

Det er ikke uvanlig å oppleve oppblåsthet rett etter et stort og tungt måltid. Du kan unngå problemet ved å spise mindre måltider hver dag, noe som kan holde fordøyelsessystemet i bevegelse.

Hvis du spiser fort kan det føre til mer luft inn i fordøyelseskanalen. Og du bør også unngå å drikke med sugerør, da det kan føre til mer gass og oppblåsthet. 

Forsøk å spise sakte for å unngå å svelge mye luft under måltidet. 

9. Spar på saltet

Overskudd av natrium får kroppen til å holde på mer vann. Dette kan gi en hoven og oppblåst følelse i magen, men også i andre deler av kroppen, som i hender og føtter.

10. Lav FODMAP-diett

Vurder å gå over til en lav FODMAP-diett. FODMAP er en type karbohydrater som forekommer i mange ulike matvarer. I en gjennomgang fra 2012 så man at en slik diett kan forbedre symptomene hos minst 74 prosent av dem som sliter med irritabel tarm (IBS). 

Typiske symptomer på dette er oppblåsthet, flatulens og ubehag i magen.

11. Gjør litt magemassasje

Masser magen for å få tarmene i sving. Prøv spesielt å massere tykktarmen.

Slik gjør du:

  • Plasser hendene rett over høyre hofteben
  • Gni hendene i sirkulære bevegelser mens du trykker lett oppover mot høyre side av ribbeina
  • Flytt hendene rolig mot det øvre magepartiet mot venstre ribbein
  • Beveg hendene ned mot venstre hoftebein
  • Gjenta etter behov

Husk at det ikke skal gjøre vondt, i så fall er det best å avslutte massasjen. 

Massasje mage
Gjør magemassasje selv eller få noen til å hjelpe deg

12. Før en matdagbok

Ofte ser vi at matintoleranse kan gi oppblåsthet. Matintoleranse kan føre til ekstra mye gass i fordøyelseskanalen. Har du for eksempel intoleranse mot laktose, klarer ikke kroppen å fordøye laktosesukkeret som finnes i meieriprodukter. 

Mange har dessuten intoleranse mot gluten. 

Pass på hvis du opplever oppblåst mage etter måltider. Skriv ned hva du spiser, og etter hvert blir det lettere å finne ut hva magen ikke liker.

Du kan laste ned matdagbok hos Helsedirektoratet

Få hjelp med magen

Et kosttilskudd som BioBalance inneholder en rekke ingredienser som er viktig for god mage- og tarmhelse, blant annet 400 mg blæretang og 150 mg ekstrakt fra triphala. Blæretang kan bidra til sunn tarmhelse og fordøyelse, løvetann bidrar til gastrointestinal velvære ved sine prebiotiske effekter, artisjokk bidrar til et normalt fordøyelsessystem, Triphala bidrar til å opprettholde fordøyelsesfunksjon, fordøyelseskomfort og naturlig avføring, Terminalia Belerica kan bidra til å vedlikeholde slimhinnen i fordøyelseskanalen, Emblica Officinalis kan bidra til en sunn fordøyelseskanal og Tamarind kan bidra til en mer behagelig fordøyelse.  

Prøv BioBalance i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.